Trda mila

Zakaj si pa ne bi kozmetike delali sami? To sem se sama spraševala, ko me je zaneslo na prvo pot izdelovanja mila. Sicer prvi izdelek ni bil idealen – bil je skrajno neuporaben, ampak ko mojster dobi pravi recept, lahko naredi tisto kar si je vedno želel. Za šolski primer sem si vzela kar recept iz Festivala Sivka (2013) Sivkino milo. Za začetek je kar lepo uspelo. Spodaj vam prilagam recept za izdelovanje sivkinega trdega mila, če se boste sami lotili izdelave. Za vsa vprašanja sem tudi dostopna na mail ali na facebooku ali kako drugače, če boste imeli kakšne težave ali preproste rabite kakšen napotek.

Sivkino milo

POSTOPEK:

Hladen proces izdelovanja mila je mešanica sestavljenih olj ( pogosto: olivno, kokosovo in palmino olje) in vodne faze ( distilirana voda in natrijev hidroksid-lug). Rezultat je kemijska reakcija miljenja, kjer se zgradba mešanice olj s pomočjo luga strdi v milo. Ena od prednosti hladnega procesa izdeovanja mila je, da imamo kontrolo nad dodajanjem in odvzemanjem sestavin. Glede na to katere sestavine uporabljamo, je hladen proces izdelovanja mila proces, ki nam ponudi kakovostna mila.  Pomanjkljivost je le ta, da vse sestavine ne reagirajo tako, kot smo si predstavljali in tako nam zmanjša možnosti nadaljnega oblikovanja mila. Po končanem procesu (24-urah ) milo predamo v fazo zorjenja, kar traja od 4 do 6 tednov.

Sestavine, ki sem jih kupila so bile: eterično olje sivke (cca. 5x stekleničke po 25ml), kokosovo mast (ta mi je še ostala za izdelavo naslednijh mil ), palmino mast ( cca. 1l, ki je prav tako ostala za nadaljnjo izdelovanje mil), olivno olje (kupila sem ga pri najboljšem sosedu, 1l, prav tako ostane za naslednjič), po želji lahko še kupite barvila – sama sem si izbrala vijolično. Celoten proces, mi ni vzel veliko časa, edina stvar kjer moraš biti natančen je merjenje razmerij in temperatur. Začetniški problem, ki je nastal pri prvem projektu je, da količina vsega skupaj narasla in dejansko nisem imela občutka koliko bo na koncu prišlo. In ja, dobro je imeti vsaj še en modelček na rezervi, da preliješ ostanek mila . Če imaš kupljen model verjetno piše količina volumna, če ga pa narediš doma, kot sem ga sama, pa volumen ugotoviš, ko vliješ narejeno milo. Malo eksperimentiraš. Približno količino veš, za naslednjič pa veš koliko mila narediti. Po končanem izdelovanju in mešanju zmesi, sem vlila v model in pokrila s pokrovom in zavila v deko. Model pustimo na sobni temperaturi, ni priporočljivo kje na bolj vlažnem (klet, garaža) počivati približno 3 – 4 tedne. Potem pa čiščenje in pospravljanje. Tukaj bi rada dodala, da je zelo fajn če imaš priložnost, pojdi v trgovino s poceni robo (aka: KIK, TEDI shop) in nabavi posodo za kuhanje, ki ima teflonsko oblogo. Imaš veliko manj dela z razmišlanjem, kaj boš uničil oz. kako boš opral to zadevo. Potem posodo ne peri z vodo ali oljem – zmes je pregosta in je nikakor ne moreš s tekočino spravit dol iz posode, samo obriši s papiranto brisačko in to posodo lahko naprej uporabljaš samo za izdelovanje mil.

Dišeča darila pa si lahko ogledate tudi na spletni strani http://goriladarila.si/darila-za-zenske/499-komplet-zapestnice-in-milo-z-vonjem-sivke.html , kjer najdete tudi moje izdelke.

PA SREČNO 😀

One comment

Leave a Reply